vrijdag 23 februari 2024

Welkom bij de museumtrams van het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is vanaf 9 februari 2024  tot Pasen open als wandelpark, waarbij ook de Canon geopend zal zijn. Er rijden geen trams en alle gebouwen zijn gesloten.

Eind september 2023 komen alle trammedewerkers (vrijwel allemaal vrijwilligers) weer eens samen voor een groepsfoto met daarachter de nu aanwezige typen trams.

Foto: Ivo Hutten.


In augustus 2023 komt ook de aanvulling op de Amsterdamse 903 binnen. Een originele aanhangwagen die bij een eerste test in prima conditie blijkt te zijn.  Hieronder een foto van de 958 op zaterdag 12 augustus 2023.

foto: Wietze Landman

 

In de zomer van 2022 zijn twee trams binnengekomen in ons museum: een bloedneus uit Amsterdam en een PCC tram uit Den Haag. Zie enkele berichten verderop.

Foto Diederink Menting

 

Nog steeds vieren we dat onze museumtrambaan 25 jaar bestaat en dat de Haagse tram uit 1921  100 jaar bestaat (foto hieronder). Kijk op de website van het openluchtmuseum om te zien wat er op verschillende dagen te beleven is. 


Lente 2021. Motorwagen HTM274 met gast-aanhanger HTM779 (foto Kees v Leeuwen)





Herfst 2021. Geta76 door de lens van Kees van Leeuwen.



Zomeravonden augustus2020 (foto Diederik Menting)

Klik hier voor de favoriete trams van onze tramcoordinator Diederik Menting.

Hier een overzicht van de trams in het museum





Ruim twintig jaar geleden reed een historische tram zijn eerste rondjes in het Arnhemse museumpark. Tegenwoordig bezorgen  zes motorwagens, een bijwagen en een railreiniger uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Arnhem museumbezoekers dagelijks een onvergetelijke beleving van het historische persoonsvervoer in ons land.





Lente in het museum (foto Kees van Leeuwen)


In het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem rijden sinds 1996  gerestaureerde oude trams. Sinds september 1944 was de tram uit Arnhem verdwenen na het  hevige oorlogsgeweld rond de Rijnbrug.

U treft in het museum trams aan uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem uit de periode 1920 tot 1980. Bij elk van de zes haltes vindt u een rolstoelbrug. In het zomerseizoen kunt u iedere 5 tot 7 minuten een tram verwachten. De tram is gratis, d.w.z. inbegrepen in de entreeprijs van het museum.

Fred op weg naar Canada september 2018 (foto Kees van Leeuwen)


Bekijk de trams van het Openluchtmuseum door de ogen van tramcollega Kees van Leeuwen.


Met de Museumjaarkaart  is  de toegang tot het museum geheel gratis, inclusief gratis toegang tot alle trams.  Mooier kunnen we het niet maken.



In 2013 maakte Wim de Knegt een foto van alle vrijwilligers.

klik op de foto om te vergroten.
GESCHIEDENIS
In de regio Arnhem reden van 1911 tot 1944 elektrische trams (daarvoor ook al een paardentram). De daarvan bestaande weblog bevat naast fotomateriaal ook persoonlijke herinneringen van Henk Wiggerts die al vanaf 1994 aan het museumtrambedrijf verbonden is.


Over deze museumtram-weblog:
Deze weblog is een privé-initiatief en heeft dus geen officiële status of organisatorische band met het museum. Ook op de website van het Openluchtmuseum vindt u veel informatie over het trambedrijf.

Historie en een overzicht van het museumtrambedrijf vindt u door te klikken op Overzicht museumtrambedrijf


Commentaren en aanvullingen zijn zeer welkom op wietze.landman@gmail.com of via de telefoon op nummer 026-3648948 of 06-57336898

Vergeet niet zo nu en dan eens een kijkje te nemen op de eigenzinnige spoorwegwebsite van Nico Spilt met complete aktiviteitenagenda.

LET OP: het Openluchtmuseum  heeft haar website volledig vernieuwd. Het kan zijn dat enkele links in deze weblog daarom niet meer goed werken. Excuses daarvoor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten